Hur sköter du din kompost?

Några saker kan vara bra att veta om kompostering, även om den inte är särskilt svårskött:
Syre/ventilation
Skulle komposten börja lukta och/eller temperaturen sänks kan det t ex bero på att syretillförseln är för låg. Öppna ventilationen så mycket det går och rör gärna om i kompostmassan. På så vis kommer det in syre.
Fukt
Komposten måste hålla rätt fuktighet. Detta sköts oftast av sig själv eftersom avfallet vanligtvis innehåller vatten. Det kan hända att fuktbalansen rubbas. Komposten blir då för torr eller för fuktig. Om komposten är placerad i solen inträffar ofta torka under sommaren. Tillsätt då vatten lite försiktigt. För blöt kompost beror oftast på att avfallet varit för blött. Häll i strömedel som absorberar fukten.
Finfördelning
För att påskynda nedbrytningen och för att inte få flugor i avfallet, så kan man finfördela stora bitar av hushållsavfallet t.ex. kött- och fiskrester, mögligt bröd vitkålshuvuden, gurkor m.m.
Nedblandning
När du häller i nytt avfall i komposten så är det viktigt att du tänker på att blanda ner avfallet i ytskiktet. Efter omblandningen måste det färska avfallet täckas med strö. Om det inte täcks, blir det fritt fram för flugor att lägga ägg.
Omrörning
Med jämna mellanrum bör du blanda om djupt ned i komposten, och även ut mot kanterna. Omblandningen är nödvändig för god tillförsel av syre och går nedbrytningen snabbare.