Har du problem med komposten?

Om du skulle få problem med komposten har komposteringsprocessen kanske inte kommit igång eller avstannat. En kompost som fungerar bra är fuktig som en urkramad tvättsvamp. Det är enkelt att kontrollera konditionen i komposten genom att ta en näve kompostmassa och krama i handen. Om det droppar vatten är den för fuktig. Kommer det några droppar mellan fingrarna är det lagom. Om klumpen inte håller samman är det för torrt.

Om komposten är för våt, tillsätt ett torrt fuktsugande strömaterial som t ex sågspån och rör om och öka ventilationen. Om komposten är för torr, behöver vått avfall tillföras och röras om. Är den mycket torr, kan du använda en vattenkanna och tillsätta vatten försiktigt och välfördelat. Myror dras lätt till en torr kompost.
Dålig lukt
För lite omblandning gör att komposten blir för tät och kompakt. Syretillförseln blir då inte tillräcklig, nedbrytningen fungerar inte som den ska och en ”rutten” lukt uppstår. En annan orsak till dålig lukt kan vara att man blandat för lite strömaterial i köksavfallet.
Åtgärder mot flugor & fluglarver
Det är viktigt att blanda om ordentligt i komposten, ända ner i botten och ut i kanterna. Överst i komposten täcker man sedan med ett tjockt lager av färskt såg- eller kutterspån. Larverna tycker inte om detta!

Larverna dör av värme, så försök att få upp temperaturen i komposten med t ex färskt gräs eller gödsel.